Țara din Europa care ”trădează” explozia bulei imobiliare. Era cea mai puternică economie, dar nu-și mai permite nimeni apartamente și case

de: Alexandru Puiu
22 09. 2023

De aproximativ un an, se discută de o explozie a crizei imobiliare la nivel global. China deja pare îngropată, în SUA problemele s-au reflectat într-o creștere necontrolată a inflației, iar în cea mai mare parte a Europei, creșterea dobânzilor bancare a dus la prăbușirea tranzacțiilor. Nu de alta, dar în cele mai multe cazuri, ratele s-au dublat și nu-și permite nimeni să le plătească.

Ca o mostră foarte importantă a ceea ce urmează să se întâmple în Europa, realitatea din Suedia este una dintre cele mai îngrijorătoare și similară cu ce s-a întâmplat în 2008. De exemplu, Heimstaden Bostad, un investitor imobiliar de 30 de miliarde de dolari, cu ansambluri de locuinţe de la Stockholm la Berlin, se confruntă cu o criză de finanţare de mai multe miliarde de dolari, care s-a întors asupra unuia dintre proprietarii săi, cel mai mare fond de pensii din ţară, relatează Reuters, citat de News.ro. Practic, ne îndreptăm din nou cu pași repezi către bulgărele de zăpadă care a îngropat economia globală în cea mai mare criză economică din ultimii 100 de ani.

Suedia, victima creșterii dobânzilor

Ce s-a întâmplat în Suedia se poate vedea și în România și numeroase alte țări europene, dar la o scară mai mică. Pentru că aceasta este una dintre cele mai puternice economii europene, prăbușirea este mai răsunătoare, dar simptomele sunt identice. Autoritățile s-au panicat de rata inflației și scăderea puterii de cumpărare. Au majorat dobânzile bancare, măsură care a dus la creșterea abruptă a ratelor bancare.

În final, s-a desființat brusc mitul banilor gratis alimentat de politicile din vest în raport cu creditele imobiliare. Nu de alta, dar occidentalii au avut dintotdeauna niște dobânzi absurd de mici față de România, de exemplu, la ipotecare. Românii au o lungă istorie de a avea cele mai proaste și nefavorabile dobânzi din Europa pentru un credit la casă, fapt care se și reflectă în profituri record pentru băncile autohtone.

Revenind însă la Suedia, deși este unul dintre cele mai bogate state din Europa și, cu siguranță, cea mai mare economie nordică, piața imobiliară a reușit să o îngroape după împrumuturi de peste 360 de miliarde de dolari acordare proprietarilor de case. Explozia dobânzilor a dus însă acei oameni în situația de a fi de două ori mai grav îndatorați comparativ cu germanii și italienii.

”Există probleme potenţiale pe care trebuie să le urmărim îndeaproape. Ştim că vin ploaia şi zăpada. Dar avem adăposturi”, a declarat ministrul Pieţelor Financiare Niklas Wykman, pentru Reuters, cu puţin timp înainte ca problemele Heimstaden Bostad să devină publice.

”Guvernul este gata să acţioneze pentru a asigura stabilitatea financiară dacă ar trebui să apară ameninţări sau tulburări”, a mai spus el ca un ecou al mesajul pe care le auzeam în 2008, avertizând că problemele firmelor individuale nu înseamnă că sectorul mai larg este în dificultate, conform Economedia.ro.